www.7travel-magazine.eu

Editor

ANNE-MARY NECHITA

anne@7travel-magazine.eu

TRAVEL
7
Revista  B2C pentru  
turismul cu familia
Home .Articole diverse.Revista 7 Travel Arhiva.Despre noi.Publicitate.Contact.
© 2017 ANIMACTION HUB S.R.L.// Owner & Web designer: Anne-Mary Nechita/ Mobil: 0722.910.574; anne@7travel-magazine.eu
Arhiva - 7 Travel Nr. 3, 24 noiembrie 2008

Vaticanul (http://www.vatican.va/phome_en.htm) este cunoscutul oras-stat al Romei, caminul papalitatii, si este reprezentat de cel mai mare muzeu al lumii si de cea mai mare biserica din lume, atit de cunoscuta prin celebra Capela Sixtina, pictata de Michaelangelo. Daca in celelalte basilici al Romei puteti face oricite poze doriti, aici fotografiatul este interzis. Masurile de securitate sunt maxime, iar la intrare se formeaza uneori cozi imense. Nu va pierdeti rabdarea, totul este foarte bine organizat si toata lumea are acces la aceste obiective turistice.

 Ostia antica (Viale dei Romagnoli 717, acces  marti – duminica, intre orele 08:30 – 13:00) - orasul fondat in sec. al IV-lea i. Hr isi asteapta turistii, cu strazile si casele care acum sint doar ruine, dar care s-au conservat extraordinar de bine de-a lungul timpului. Casele inca poarta numerele din vremuri demult uitate, iar strazile inca poarta nume vechi de secole. Mozaicurile va incinta privirea, iar amfiteatrul va invita parca la o scena de teatru. Daca sinteti amatori de istorie nu trebuie sa ratati aceasta atractie turistica, pentru care sa va rezervati o zi intreaga.

Basilici - nu ratati minunatele basilici din Roma, ce va vor impresiona prin dimensiuni, dar si prin frumusetea si unicitatea picturilor si sculpturilor interioare: Catedrala Sf. Petru, basilica Santa Maria del Popolo, basilica Santa Maria Maggiore, basilica Santa Maria sopra Minerva si multe altele. Nu sint numai locasuri de cult, ci adevarate opere de arta, impresionante bijuterii arhitectonice. Desi la exterior nu sint uimitoare, nu ezitati sa le treceti pragul: veti fi incintati de arhitecura si sculpturile interioare.

Monumente antice - nu trebuie sa fiti impatimiti de istorie pentru a vedea toate minunatiile lumii antice ajunse pina la noi. Acestea va apar in fata ochilor in orice colt al Romei: Columna lui Traian, Forumul Roman, Panteonul, Colosseumul, Colina Palatina si multe altele.

Piete si fintini - pentru o plimbare usoara si relaxanta puteti opta pentru Piata Navona, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna si Scarile Spaniole, prilej pentru a petrece citeva clipe romantice si a face fotografii reusite!

In cazul in care vizitati Roma pe cont propriu, este foarte bine sa vizitati centrul de informare turistica, Rome Tourist Board Office - Via Parigi 5. De aici puteti obtine toate informatiile de care aveti nevoie, hartile necesare si programele obiectivelor turistice pe care doriti sa le vizitati.

 Cum sa ajungi in Roma si imprejurimi

Cu avionul - Roma are doua aeroporturi – Fiumicino (Leonardo da Vinci) si Ciampino. Un bilet de avion pe ruta Bucuresti / Otopeni – Roma / Fiumicino costa aproximativ 200 euro / persoana / dus-intors / cu toate taxele incluse; zborurile directe sint operate de companiile aeriene Tarom si Al Italia. Fiumicino este aeroportul principal al Romei si are bune conexiuni cu trenul expres catre centrul orasului, pe tot parcursul zilei. Biletul pentru trenul expres ce asigura legatura intre aeroportul Fiumicino si Statia Termini (este gara centrala, principala statie a Romei), costa 9,50 € , calatoria dureaza aproximativ 30 min. Trenul circula in intervalul 06:30 – 23:30.

Ciampino este aeroportul mai mic al Romei, folosit mai ales de companiile low-cost. Pentru a ajunge de aici in centrul Romei va trebui sa mergeti cu autobuzul ce pleaca din fata aeroportului catre statia de metrou Anagnia, iar de acolo cu metroul catre Gara centrala Termini. Autobuzele pleaca la fiecare 30 min., pina la ora 23.00. Drumul dureaza aproximativ 45.00 min. Un bilet de avion pe ruta Bucuresti / Baneasa – Roma / Ciampino costa aproximativ 50 - 100 euro / persoana / dus-intors / cu toate taxele incluse; zborurile directe sint operate de companiile aeriene low-cost precum Blue Air si Wizzair. http://www.adr.it/portal/portal/adr/Fiumicino/Leonardo_da_vinci

Autocar: agentia de turism Eurolines asigura transportul catre Roma cu autocarul, plecari din Bucuresti, str. Buzesti nr. 44, sosire in Roma la autogara Timburtina. Tarifele incep de la 75,00 €  / persoana / dus-intors.  

Centrul istoric al Romei nu acopera o suprafata foarte mare (aprox. 2,5 km de la Colosseum la Piazza di Spagna) si este usor de strabatut pe jos; pentru iubitorii de arhitectura veche si vestigii istorice este chiar recomandabil sa strabata pe jos aceasta zona. Transportul in comun este foarte bine pus la punct si de foarte mare ajutor celor care doresc sa viziteze cit mai multe obiective turistice. Biletele le puteti cumpara de la chioscurile de ziare, de la tutungerii, barurile din zona statiei sau de la automatele de bilete (va trebui sa aveti suma exacta in acest ultim caz). Metroul din Roma are doua linii majore, A (rosie) si B (albastra), ele intersectindu-se la statia Termini si circula la intervale de 7 – 10 minute, de la ora 05:30 pina la 23:30 in fiecare zi (duminica circula pina la ora 00:30). Liniile de autobuz si tramvai sint numeroase si circula de la 05 :30 pina la 00:00 in ambele sensuri. Liniile de autobuz si tramvai de noapte sint diferite de cele de zi si circula in intervalul 00:30 – 05 :30. De la statia Termini si statia Piazza Venezia acestea pleaca la fiecare 30 min. Statiile liniilor de noapte au ca semn distinctiv o bufnita. Biletele se pot cumpara de la sofer, dupa ce ati urcat. Daca trebuie sa luati un taxi, incercati sa luati unul ce apartine unei companii de taximetre; acestea au culoarea alba sau galbena. Insistati sa platiti conform aparatului de taxat, nu incercati sa aranjati pretul cu soferul.In Roma puteti inchiria biciclete sau scutere; orasul este destul de aglomerat, iar atractii turistice pe care sa doriti sa le vizitati sint la tot pasul. Faceti precum romanii si inchiriati un scuter pentru aproximativ 40 – 50 €  / zi. Link-uri utile pentru transportul pe plan local: www.atac.roma.it; www.grandistazioni.it.

 Cazare & masa:

In Roma puteti gasi preturi avantajoase la cazare, dar pentru aceasta este bine sa va faceti rezervarile din timp. Tarifele pentru o noapte de cazare variaza in functie de categoria hotelului, dar si de pozitia acestuia fata de centrul istoric al orasului. De asemenea pretul variaza in functie de sezon: high season (in perioada sarbatorilor de iarna si vara) si low season (primavara si toamna). In cazul in care va decideti sa faceti rezervare direct la hotel, este bine sa incercati a negocia pretul camerei. Daca veti decide sa faceti rezervari online puteti cauta cele mai avantajoase variante de cazare pe site-ul www.booking.com si citeva exemple ar fi:

Hotel Altavilla ** - situat intre gara centrala Termini si Colosseum, Via Principe Amedeo 9/B, 00185-  unde o camera dubla cu mic dejun inclus costa aproximativ 75,00 €  / noapte, Hotel Mecenate Palace **** - situat in fata bisericii Santa Maria Maggiore, Via Carlo Alberto 3, 00185 - unde o camera dubla cu mic dejun inclus costa aproximativ 150,00 €  / noapte. Cele mai bune locuri in care sa va cazati ar fi zona Scarilor Spaniole si Piazza di Spagna.

Roma poate fi destinatia dumneavoastra in orice anotimp. Iarna, insa, este bine sa va pregatiti cu haine ceva mai groase si pelerine de ploaie.

Vestigiile antice sint bine luminate si fotografii reusite pot fi facute oricind. In cazul in care doriti sa luati masa in oras, puteti opta pentru meniurile ce constituie “oferta zilei” si care, pentru un pret cuprins intre 5 – 10 €  / meniu, va asigura o masa de prinz copioasa, alcatuita din pizza sau  spaghetti (la alegere), o bautura racoritoare si un desert delicios. Daca restaurantul la care mincati este situat in apropierea unei atractii turistice preturile sint destul de ridicate, incepind cu 20 €  / persoana; de asemenea toate celelate servicii se platesc separat: spre exemplu, la un restaurant central, veti plati citiva euro si pentru fata de masa pe care va este servita mincarea.

 

 

 

 

Bine de stiut!

In Roma este bine sa va procurati unul dintre cardurile de discounturi la intrarea in muzee. Nu exista un card unic care sa va asigure accesul pretutindeni, dar exista carduri specializate:

Cardul siturilor arheologice (Roma Archeologia Card) – costa 27,50 € si acorda discounturi pentru tineri, virstnici si profesori, cetateni ai Uniunii Europene. Il puteti procura direct de la muzeele vizitate, dar se recomanda achizitionarea sa de la Biroul de Informatii Turistice al Romei, Via Parigi 5. Este valabil pentru 7 zile consecutive si pentru o singura intrare la unul dintre urmatoarele muzee:

- Colosseum – Piazza del Colosseo, acces zilnic de la 09:00 – 19:00, inchis  25 decembrie si 1 ianuarie;

- Colina Palatina si muzeele Palatine – Piazza Santa Maria Nova 53 si Via San Gregorio 30, acces zilnic de la 09:00 – 19:00, inchise pe 25 decembrie si 1 ianuarie;

- Muzeele Nationale ale Romei (Palatul Altemps, Palatul Massimo, Cripta Balbi, Termele lui Diocletian) – Viale Enrico de Nicola 78, acces marti – duminica 09:00 – 19:00, inchise lunea si pe 25 decembrie si 1 ianuarie;

- Termele lui Caracalla – Viale delle Terme di Caracalla 52, acces 09:00 – 19:00 (marti – duminica) si 09:00 – 14:00 (lunea), inchis 25 decembrie si 1 ianuarie;

- Mormintul patricienei Cecilia Metella – Via Appia Antica 161, acces marti – duminica 09:00 – 19:00, inchise lunea si pe 25 decembrie si 1 ianuarie;

- Vila Quitilinilor – Via Appia Nuova 1092, acces marti – duminica 09:00 – 19:00, inchise lunea si pe 25 decembrie si 1 ianuarie;

Biletul celor 4 muzee (Biglietto 4 Musei) – costa 6,5 € (4,00 € pentru tinerii cu virsta intre 18 – 25 ani, cetateni ai Uniunii Europene) si poate fi procurat de la oricare dintre muzeele de mai jos. Este valabil pentru 3 zile consecutive si pentru o singura intrare la unul dintre urmatoarele muzee:

- Palatul Altemps – Piazza Sant’ Apollinare 48, acces marti – duminica 09:00 – 19:45, inchise lunea si pe 25 decembrie si 1 ianuarie;

- Palatul Massimo – Largo di Villa Peretti 1, acces marti – duminica 09:00 – 19:45, inchise lunea si pe 25 decem-brie si 1 ianuarie;

- Termele lui Diocletian – Via Enrico de Nicola, acces marti – duminica 09:00 – 19:00, inchise lunea si pe 25 decem-brie si 1 ianuarie;

- Mormintul patricienei Cecilia Metella – Via Appia Antica 161, acces marti – duminica 09:00 – 19:00, inchise lunea si in zilele de 25 decembrie si 1 ianuarie.

Cardul Capitoliului (Capitolini Card) – costa 9,0 € (7,50 € pentru tinerii cu virsta intre 18 – 25 ani, 1,50 € pentru tinerii sub 18 ani si virstnicii peste 65 ani, cetateni ai Uniunii Europene). La Muzeele Capitoline au loc uneori expozitii, al caror pret nu este inclus in tariful mai sus mentionat al cardului; vizitatorii trebuie sa achite o diferenta de 1,60 €. Este valabil pentru 7 zile consecutive si pentru o singura intrare la unul dintre urmatoarele muzee:

- Muzeele Capitoline – Pizza del Campidoglio 1, acces marti – duminica 09:00 – 19:00, inchise lunea si in zilele de 25 decembrie si 1 ianuarie;

- Muzeul Centrale Montemartini – Via Ostiense 106, acces marti – duminica 09.30 – 19.00, inchise lunea si in zilele de 25 decembrie si 01 ianuarie;

Cardul Appia Antica (Appia Antica Card) – costa 7,50 €  (4,50 €  pentru tinerii cu varsta intre 18 – 25 ani si profesori, cetateni ai Uniunii Europene). Este valabil pentru 7 zile consecutive si pentru o singura intrare la unul dintre urmatoarele muzee:

- Termele lui Caracalla – Viale delle Terme di Caracalla 52, acces 09:00 – 19:00 (marti – duminica) si 09:00 – 14:00 (lunea), inchis 25 decembrie si 1 ianuarie;

- Mormintul patricienei Cecilia Metella – Via Appia Antica 161, acces marti – duminica 09:00 – 19:00, inchise lunea si in zilele de 25 decembrie si 1 ianuarie;

- Vila Quitilinilor – Via Appia Nuova 1092, acces marti – duminica 09:00 – 19:00, inchise lunea si in zilele de 25 decembrie si 1 ianuarie.

 

 

 

 

de Cristina si Cristin Dumitru
Destinatii & Preturi - D & P
ROMA - ITALIA
© Cristin Dumitru

Toate drumurile duc la Roma, sau cel putin asa se spune. Este un oras potrivit oricarui turist: celui indragostit, celui pasionat de istorie, celui dornic de shopping. Includeti-l in planurile de vacanta, indiferent de anotimp. Roma satiface toate gusturile: aici orice turist va gasi ceea ce cauta, dar si ceva in plus – Roma este orasul care surprinde la fiecare colt de strada. Este pentru o destinatie accesibila si cu atit mai atragatoare!