www.7travel-magazine.eu

Editor

ANNE-MARY NECHITA

anne@7travel-magazine.eu

TRAVEL
7
Revista  B2C pentru  
turismul cu familia
Home .Articole diverse.Revista 7 Travel Arhiva.Despre noi.Publicitate.Contact.
© 2017 ANIMACTION HUB S.R.L.// Owner & Web designer: Anne-Mary Nechita/ Mobil: 0722.910.574; anne@7travel-magazine.eu

Anne-Mary Nechita: Domnule Anastasiu, pe ce criterii ar trebui sa-si aleaga turistul agentia cu care sa colaboreze pentru a avea o vacanta reusita si a evita surprizele neplacute?

 

Dragos Anastasiu: Dupa parerea mea ar trebui sa se uite mai intii daca aceasta este membru ANAT, pentru ca apartenenta la o asociatie profesionala da o garantie in plus. Ne cunostem intre noi, ne uitam la licentele agentiilor de turism... Sigur ca membrii ANAT ofera o garantie suplimentara. In al doilea rind, cum este si firesc, toata lumea se uita dupa un nume cunoscut, consacrat, care a avut referinte bune de la prieteni, de la cunostiinte, si asa mai departe. Asta in ideea de a merge la sigur. In al treilea rind ar trebui sa se ghideze dupa serviciile din agentia de turism. Daca esti primit cu zimbetul pe buze, daca ambientul este adecvat si te simti bine acolo. De obicei cind exista oferte supertentante, oamenii ar trebui sa-si puna un semn de intrebare. In general, ieftin nu e bun. In general. Asta nu inseamna ca nu exista oferte speciale, care sint si corecte. Dar atunci cind compari minim doua –trei agentii de turism si observi ca toate merg cam pe acelasi nivel, dar una are o oferta de pret extraordinar de buna, atunci trebuie sa ai suspiciuni. Oamenii trebuie sa intrebe, sa se asigure si sa fie convinsi ca au inteles ceea ce au cumparat.

 

Anne-Mary Nechita: Creaza agentiile de turism mode. si oare sint aceste mode in interesul, respectiv beneficiul turistului, sau e mai bine pe cont propriu?

 

Dragos Anastasiu: Da creaza, dar consider ca acest lucru e in interesul turistului, pentru ca atunci cind lansezi o moda esti convins de ea. Nu o creezi degeaba, ci pentru ca mai multi au fost deja acolo si au vazut ca e bine. S-au interesat, au negociat. Moda presupune si aflux, si volum, iar daca avem volum avem si preturi bune. Cred ca toata lumea are de cistigat de pe urma modelor.

 

Anne-Mary Nechita: Ce varianta este mai sigura pentru turist: turoperatorul sau agentia de turism?

 

Dragos Anastasiu: Teoretic ar trebui sa fie absolut indiferent. Este acelasi pret si intr-un loc si in altul, iar turistul din Romania face foarte greu diferentieri intre turoperator si agentie. Ar trebui sa fie indiferent.

 

Anne-Mary Nechita: Pentru ca vorbeam putin mai devreme de mode. Ce tendinte credeti ca se vor observa toamna aceasta?

 

Dragos Anastasiu: Se va merge foarte mult pe city breakuri, week-enduri scurte la Viena, la Praga, la Budapesta, la Munchen. in principal la shopping, la evenimente culturale, la concerte si altele de acest gen. Va continua zona calda, gen Tunisia, Egipt, Tenerife, iar destinatiile exotice ramin in tendinte. Din ce in ce mai multi romani aleg destinatiile exotice, dar per total cifra nu este semnificativa.

 

Anne-Mary Nechita: Pe segmentul de lux care sint favoritele? Se merge la golf, se practica yachtingul?

 

Dragos Anastasiu: Se merge si acolo, dar acestea sint exceptii pentru Romania. Din ce in ce mai multa lume merge in Caraibe, pe diverse insule. Iarna la munte se merge pe destinatii de lux.

 

Anne-Mary Nechita: Ce ar trebui sa faca turistul pentru a avea o vacanta rentabila?

 

Dragos Anastasiu: In primul rind ar trebui sa o planifice si sa faca rezervari din timp. Inscrie-te din timp pentru ca economisesti bani si poti avea locul pe care il vrei. Sa nu mai astepti pina in ultima secunda. Moda „last minute deal” (afacerea din ultimul moment) a functionat acum 20 de ani. Acum se merge pe „early booking (rezervare din timp). Ma duc din timp, economisesc bani si imi asigur locul de vacanta. Apoi ar trebui sa culeaga cit mai multe informatii de pe Internet si de pe alte surse, sa stabileasca ce asteptari are si sa aleaga destinatia conform asteptarilor sale. Apoi ar trebui sa inteleaga foarte bine ceea ce a cumparat de la agentie. Astfel va avea o perioada mai lunga de bucurie, pe care sa nu o strice acolo cu nimicuri. Sigur ca exista si clasicii reclamagii. Unii sint de buna credinta si au parte de experiente neplacute sau se lasa influentati de lucruri mai putin bune si isi strica singuri vacanta. Altii se duc clar de la inceput pe reclamatii. Daca se intimpla ceva pe durata sejurului, la hotel sau pe traseu, toti trebuie sa apeleze imediat la turoperatori pentru a indrepta lucrurile pe loc. Nu sa lase sa treaca o saptamina, doua, sa se intoarca in tara si apoi sa reclame. Daca reclama pe loc, pe loc se rezolva.

 

Anne-Mary Nechita: Daca turistii vor renunta la achizitionarea optionalelor de la agentiile locale si vor apela fie la turoperatorii romani sau la agentia romaneasca, credeti ca nu vor mai avea parte de neplaceri?

 

Dragos Anastasiu: In cazul in care au o consultanta suficient de buna si inteleg exact ce se intimpla acolo pot sa-si aleaga optionalele din Romania. Si asta ar cam trebui sa faca. Pe de alta parte, ghizii locali au informatii mai calde, la prima mina. Asadar, depinde de la caz la caz.

 

Anne-Mary Nechita: In conditiile in care turistii au nevoie de o consultanta „suficient de buna”, asa cum ati spus putin mai devreme, credeti ca este loc si este oportuna aparitia unor publicatii de popularizare a turismului, de genul „7 Travel”?

 

Dragos Anastasiu: Daca este vorba de transmiterea de informatii catre publicul larg, sigur ca da. Doamne ajuta! Sa fie full pe piata de publicatii de popularizare, pentru ca sint benefice si turistului si agentiei de turism.

 

   

 

Arhiva - 7 Travel Nr. 1, octombrie 2008

Dragos Anastasiu, proprietar al

holdingului Touring  Eurolines

Romania si presedinte al ANAT

 

Interviu VIP
DRAGOS ANASTASIU

Intr-un interviu, Dragos Anastasiu, proprietar al holdingului Touring Eurolines  Romania si presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de  Turism (ANAT) din Romania discuta cu editorul Anne-Mary Nechita despre ”modele” turismului.

 

„...cind exista oferte supertentante,

oamenii ar trebui sa-si puna un

semn de intrebare. In general,

ieftin nu e bun.”