www.7travel-magazine.eu

Editor

ANNE-MARY NECHITA

anne@7travel-magazine.eu

TRAVEL
7
Revista  B2C pentru  
turismul cu familia
Home .Articole diverse.Revista 7 Travel Arhiva.Despre noi.Publicitate.Contact.
© 2017 ANIMACTION HUB S.R.L.// Owner & Web designer: Anne-Mary Nechita/ Mobil: 0722.910.574; anne@7travel-magazine.eu
Arhiva - 7 Travel Nr. 1, octombrie 2008
Destinatii & Preturi - D & P
ANTALYA - TURCIA

Hoteluri moderne cu design de la Art Nouveau la avantgardism, intrepatrunzindu-se spectaculos cu arhaicul orasului vechi, Kaleici; plaje cochete, desi micute si cu pietricele ca in mai toate asezarile din jurul Mediteranei; stradute inguste ce se unduiesc odalistic pina jos in port, dezvaluindu-i turistului hoinar spectacolul multiculturalitatii care a transformat paradoxal aceasta asezare de pescari intr-un veritabil colt de Paradis. Cam asa ar putea fi descrisa in citeva cuvinte Antalya, statiunea care de citiva ani tine topul vinzarilor in Turcia, si care inca de la infiintare promitea sa devina „Raiul pe pamint” (Attaleai – in limba greaca).

 

Cum sa ajungi in Antalya si imprejurimi:

Cu avionul: in jur de 330 Euro (Turkish Airlines)

Moneda nationala: Lira Turceasca (TRY) – 1 Leu = 0,49 TRY

Aeroportul International Antalya – Antalya Havalimanı 1. Dıs Hatlar Terminali;

tel: +90 (242) 3303600; +90 (242) 3303648; info@icfairports.com

Statia de autobuz, Yeni Garaj Otogar, se afla la 4 km nord de centrul Kalekapisi (marcat de un orologiu imens), un bilet la dolmus (maxitaxi) costind circa 1 TRY. Taxiul de la autogara in orasul vechi, Kaleici, ajunge la 20 TRY.

Exista, de asemenea, o retea de tramvaie ce porneste din fata Muzeului Antalya si a hotelurilor Sheraton Voyager, respectiv Falez, pentru a ajunge mai apoi la Kalekapisi, Poarta lui Hadrian, Parcul Karaalioglu si a se termina la Hotel Talya. Tramvaiele circula din jumatate in jumatate de ora si ajung de la depou in centru in circa un sfert de ora, un bilet costind 1 TRY.

In prezent se lucreaza si la o linie de tramvai usor, la nord de gradina zoologica, a carei inaugurare se asteapta pentru decembrie anul acesta. Proiectul vizeaza o extindere ulterioara, pina in 2020, catre Aeroport, statiunea Lara si port.

Informatii turistice puteti obtine de la  Centrul de Informare Turistica

(Tel: 0090242/241-1747; Cumhuriyet Caddesi 91)  sau de la Politia Turistica (Parcul Sokak).

Atractii turistice:

Poarta lui Hadrian ("Uckapilar" in turca), de fapt Cele Trei Porti ale Pamphyliei, daca ar fi sa ne luam dupa faptul ca monumentul este compus din trei porti arcuite distincte, reprezinta de fapt un arc triumfal inaltat din ordinul imparatului roman Hadrian pe cind vizita Antalya, in anul 130 e. n. Desi proiectul avea initial doua nivele, astazi nu s-a mai pastrat decit cel de jos, a carui parte superioara este structurata pe trei orificii in forma de cupola si decorata cu ornamentatii elegante. Cu exceptia pilonilor, poarta este in intregime din  marmura. Legenda spune ca, in drumul sau catre Regele Solomon, regina din Sheeba a trecut prin aceste porti si a petrecut citeva zile in Aspendos.

Minaretul Kesik (Minaretul Darimat) aflat in Kaleici a fost initial construit ca templu roman, in secolul al II-lea e.n. in anul 600 a fost transformat in bazilica bizantina cu hramul Prea Sfintei Fecioare Maria, iar in 700 a suferit daune serioase o data cu invazia arabilor, pentru a fi refacuta de abia in anul 900. Biserica avea sa devina moschee in timpul ocuparii Antaliei de catre armatele Imperiului Selguicid, si sa i se adauge actualul minaret. Interesant este faptul ca, in 1361, moscheea redevenea bazilica, odata cu cruciada regelui Ciprului, pentru a fi reconvertita ulterior si, ironia sortii, distrusa in flacari in 1846. Moscheea a disparut, dar Minaretul Kesik da marturie si astazi despre vitregiile indurate odinioara.

Muzeul de Arheologie al Antalyei (Antalya Muzesi) (Cumhuriyet Caddesi, Konyaalti, tel: 0242/241-4528) – este unul din cele mai mari muzee din Turcia, pe o suprafata de 7000 m2 incluzind 13 sali de expozitie si o galerie in aer liber, respectiv 5000 de opere de arta. De asemenea, in depozite mai exista 30000 de artefacte care nu beneficiaza de spatiul necesar expunerii. Exponatele au ca tematica principala istoria asezarilor din jurul Mediteranei si din Pamfilia, in Anatolia. Istoria muzeului este si ea incitanta. Spre sfirsitul Primului Razboi Mondial, cind Turcia era ocupata de italieni, arheologii italieni au incercat sa-si insuseasca artefactele descoperite in centru si in jurul Ambasadei Italiei pe motiv ca fac acest lucru in numele civilizatiei. Pentru a-i opri, profesorul sultanului, Beiul Suleiman Fikri a cerut sprijinul Jandarmeriei si Guvernatorului provincial, s-a declarat ofiter voluntar de antichitati si a incercat sa infiinteze un prim muzeu in 1919.  Inaugurat in 1922 in Moscheea Alladin, muzeul avea sa se mute apoi in minaretul Moscheei Yivli, pentru a ocupa actuala locatie de abia in 1972. Intrare: 15 TRY

Excursii optionale - Orasul antic Aspendos (Tel: 0242/735-7038), astazi in ruine, pastreaza aproape intact un teatru in aer liber – Teatrul din Aspendos, unde se organizeaza un festival national de opera si balet. Intrare: 10 TRY, parcare 4 TRY; Orasul antic Perge (Tel: 0242/426-2047) pastreaza din marea de ruine un stadion impunator, cu o capacitate de 1000 de locuri, din 12000 de locuri cit avea in perioada sa de glorie; respectiv Teatrul Greco-Roman, cu impresionante reliefuri in marmura sculptata. Intrare: 10 TRY

 

 


 

Cu sprijinul 
WorldTurkey.com - World’s largest photo gallery of Turkey
©www.WorldTurkey.com

Cazare si masa:

***** Hotel Talya (Fevzi Cakmak cad no 30; Tel: 242-248-6800; www.divan.com.tr, info@talya.com.tr) – aflat in centrul orasului, la 8 km de aeroport, dispune de 204 camere spatioase si elegante, dotate cu aer conditionat, ventilator si acces Internet. Atmosfera mediteraneeana poate fi experimentata atit in cele 10 aqua-camere ale sale, dar si incercind bunatatile cu peste si fructe de mare preparate exceptional la Restaurantul Teras. Dintre cele trei baruri ale hotelului, recomandam Piano, a carui bogata oferta de cocktailuri ii face invidiosi si pe specialisti. Preturi: in jur de 95 €/ camera dubla; 135 €/ aqua-camera sau camera cu vedere la mare; 155 €/ suita; 295 €/ suita executive.

**** Hotel Marina Residence (Mermerli sok 15, Kaleigi, tel: 0090 242 247 54 90 ; www.marinaresidence.net, marinahotel@superonline.com) – amplasat in trei cladiri elegante de secol XIX, hotelul ofera o priveliste spectaculoasa asupra portului Antalya.

De altfel intreaga atmosfera din hotel si restaurant este plina de sarm, iar luxul si somptuozitatea petrecerilor de la piscina intrec orice descriere. Preturi: 60 €/ camera single standard si 75 €/ camera dubla standard cu vedere la piscina sau gradina; cele cu vedere la mare ajung la 75 €/ camera single standard, respectiv 90 €/ camera dubla standard.

Pensiunea Sabah (Hesapçı Sokak 60, Tel: 00902422475345; Mobil: 00905553658376; www.sabahpansiyon.8m.com) – este o pensiune clasica, familiara, cu o servire prietenoasa si tarife mici. Pret: intre 9 si 15 €.

Stella’s Bistro (Fevzi cakmak Caddesi No:3/C; Tel : 0242.243 39 31) – bucatarie italieneasca bogata in peste si fructe de mare. Preturi:  intre 10 si 20 €.