www.7travel-magazine.eu

Editor

ANNE-MARY NECHITA

anne@7travel-magazine.eu

TRAVEL
7
Revista  B2C pentru  
turismul cu familia
Home .Articole diverse.Revista 7 Travel Arhiva.Despre noi.Publicitate.Contact.
© 2017 ANIMACTION HUB S.R.L.// Owner & Web designer: Anne-Mary Nechita/ Mobil: 0722.910.574; anne@7travel-magazine.eu
Dr. Mircea Draghici - consultant
in turism

7 Travel: Traim vremuri de criza... In ce masura credeti ca a influentat criza economica mondiala turismul romanesc? Se vede impactul sau daca nu, cind se va vedea?

Dr. Mircea Draghici: Romania este o destinatie de business si din acest punct de vedere sintem cei mai expusi la efectele crizei financiare. Pentru ultimul trimestru din 2008, sint scaderi ale incoming-ului de cel putin 20% si primii care le resimt din plin sint hotelierii si companiile aeriene. Criza a determinat reducerea bugetelor companiilor pentru evenimente de tipul team-building-urilor, a pregatirii resurselor umane etc. Agentiile de turism care se ocupau de organizarea acestor evenimente ii simt efectele. Agentiile de turism care sint specializate preponderent pe ticketing / transport auto, incoming sau evenimente cu siguranta resimt criza.  Deocamdata cred ca e foarte devreme sa spunem cit de grava e criza si vom avea aceste raspunsuri mult mai bine cristalizate dupa primul trimestru din 2009.  

 

7 Travel: De ce solutii anti-criza  ar avea nevoie turismul romanesc?

Dr. Mircea Draghici: Solutiile trebuie sa vizeze in primul rind domeniul economic si sa sprijine turismul prin pirghiile fiscale. In acest moment e nevoie de o scadere a fiscalitatii in turism si am aici in vedere o cota de TVA mai mica, reducerea taxei locale de la 3% la 0%, a contributiilor la asigurarile sociale. Masurile economice trebuie sa incurajeze ocuparea si sa reduca fiscalitatea pentru a sprijini operatorii din domeniu (agentii de turism, companii aeriene, hoteluri) sa treaca de acest moment dificil.

 

7 Travel: Cunoasteti bine situatia turismului românesc. Intre 2004 si 2006 ati fost secretar general al ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism). Cum a evoluat consumatorul roman de turism in ultimii 10 ani?

Dr. Mircea Draghici: Cred ca toti isi amintesc perioada din anii ’90, cind se statea la coada pentru obtinerea unei vize turistice pentru a pleca din tara. Apoi, odata cu eliminarea vizelor, tot mai multi romani au inceput sa fie tot mai informati si culti din punct de vedere al serviciilor turistice si s-au racordat fenomenului numit globalizare. Cine s-ar fi gindit ca iubitorii litoralului românesc vor trece Dunarea in Bulgaria pentru ca serviciile sint mai bune si preturile mai mici pe litoralul bulgaresc... S-a depasit mentalitatea de tip “fie piinea buna-rea, tot mai buna-n tara mea” si aceasta educare a consumatorului a determinat si o schimbare de atitudine din partea celor care gestioneaza contactul direct cu turistul. Cred ca existenta multor agentii de turism a dus la o mai buna informare si la posibilitatea de a compara serviciile promise si a alege pachetul de vacanta cel mai potrivit propriilor aspiratii.   

 

7 Travel: Sinteti primul masterand roman al Scolii Hoteliere de la Lausanne, pe care ati absolvit-o in 2007. Deci, cunoasteti prea bine cu ce se “maninca” industria ospitalitatii. Cum ati descrie, in citeva fraze, industria ospitalitatii din Romania? Ce diferente sint inca intre tara noastra si, de exemplu, Elvetia?

Dr. Mircea Draghici: Romania este o tara a contrastelor si riscul de a obtine servicii indoielnice intr-o anume destinatie nu scade cu valoarea pachetului platit. Cred ca suferim cronic la capitolul servicii turistice si operatorii care lucreaza elvetian sint umbriti serios de cei care lucreaza “de vara”. As mentiona doar diferentele de servicii intre cele doua tari. Este doar o chestiune legata de vointa, cultura si mijloace. Trebuie sa vrem sa zimbim atunci cind avem un oaspete in fata, sa vrem sa-l tratam ca si cind ar fi prietenul cel mai bun pe care nu l-am vazut de multi ani, sa vrem sa punem in valoare ce avem frumos in tara si putem sa imbunatatim infrastructura ca sa facilitam accesul si sa diminuam stresul celor care vor sa ne cunoasca. Cei care lucreaza in servicii trebuie sa faca acest lucru cu placere si nu fortuit. Am mers in multe destinatii din Elvetia si toata lumea zimbea, mincarea era delicioasa (nu-mi amintesc sa nu-mi fi placut ceva din specialitatile lor) si gazdele erau comunicative fara a se insinua de vreun fel in intimitatea mea. Tot ce gaseam pe website despre un hotel sau destinatie turistica era conform cu serviciile consumate in acea locatie. Nu am simtit niciodata ca cineva joaca un teatru ieftin doar pentru a-mi lua banii. Am simtit ca eram tratat din suflet si cu multa grija. In copilarie, toate aceste servicii se numeau “rasfat”. As spune ca m-am simtit copil in Elvetia. Daca in Elvetia eram copil, cind am revenit in tara m-am maturizat. Iti vibreaza inima ca esti acasa si acest lucru iti umple sufletul de bucurie, dar totul se opreste doar aici. Pe site-urile noastre sint descrise servicii minunate si cind ajungi acolo iti dai seama ca lucrurile nu stau asa. O buna parte din pensiunile turistice nu ofera nici micul dejun si te intrebi in ce consta specificul zonei, daca la partea gastronomica nu se mai inghesuie nimeni. Sint hoteluri noi si investitii frumoase, dar oamenii, care sint oglinda locului, inca mai trebuie sa lucreze la mentalitate. Restaurantele nu sint corect ventilate si cind pleci ai hainele imbibate de “parfumul” locului. E nevoie de o schimbare de mentalitate si cred ca aceasta criza economica globala o sa cearna si la noi foarte serios valorile. Vremea haiduciei trebuie sa se incheie si la noi.

 

7 Travel: Ce-i recomandati unui turist roman sa viziteze? Romania sau alte tari? De ce?

Dr. Mircea Draghici: I-as recomanda sa mearga mai intii la un agent de turism care sa-l indrume cel mai bine catre o destinatie cu servicii de calitate. Agentii de turism stiu foarte bine ce se poate face intr-o destinatie si cu ce bani. As recomanda unui turist roman sa aleaga vacante mai scurte si mai multe pentru a se bucura de diversitate.

 

7 Travel Editor: De ce credeti ca Romania ramine, totusi, cifric, destinatia preferata de vacante pentru romani?

Dr. Mircea Draghici: Statistic, in Romania sint in jur de 35.000 de salarii care depasesc 1500 de euro. Marea masa a romanilor au cistiguri salariale medii si aleg destinatii de vacanta corespunzatoare bugetului, atit in tara, cit si in strainatate. Si mai este un aspect, turismul prin sindicate de care se bucura multi romani. Avantajul Romaniei este diversitatea distantelor relative scurte de la mare la munte. Mai este si bariera lingvistica de care se tem multi romani atunci cind opteaza pentru un pachet turistic in tara.   

 

7 Travel: Care sint destinatiile dvs. preferate, atit din Romania, cit si din afara? Ce v-a placut mai mult la ele?

Dr. Mircea Draghici: In Romania imi plac Bucovina, Delta Dunarii si Maramuresul. Am simtit in aceste destinatii ca oamenii sint altfel si exista o legatura calda cu turistul. M-am simtit acasa in aceste locuri. In strainatate mi-au placut Salzburg, Verona, Lausanne, Valetta (Malta) din aceleasi motive: gastronomie, unicitate, servicii.

 

7 Travel: Cum pozitionati Romania din punct de vedere turistic in regiune si in Europa? Care sint competitorii nostri directi?  

Dr. Mircea Draghici: Romania este o tara nedescoperita de catre Europa si are multe frumuseti de aratat. As pozitiona Romania pe locul 9 in Europa, dupa Franta, Italia, Spania, Grecia, Austria, Cehia, Malta si Ungaria. Cred ca noi ne sintem cei mai mari competitori si cu noi trebuie sa luptam ca sa fim mai buni.

 

7 Travel: Tinind cont ca sinteti consultant in turism... Va rugam sa oferiti, daca sinteti de acord, cititorilor nostri, citeva sfaturi in privinta alegerii pachetului turistic.

Dr. Mircea Draghici: Sa citeasca blogurile pentru destinatia in care doresc sa mearga si sa apeleze cu incredere la serviciile unei agentii de turism cu traditie in acea destinatie. Inainte de a pleca, eu ii sfatuiesc pe toti sa citeasca despre acea destinatie pentru a sti ce e de vizitat acolo si a se bucura de tot ce e frumos si specific locatiei alese. Atunci cind se intorc din vacanta eu le recomand sa scrie despre serviciile intilnite in destinatia de vacanta pentru a ajuta cu sfaturile si impresiile lor si pe altii.   

 

7 Travel: Cum vedeti viitorul turismului in lume si, particularizat, in Romania? Vor disparea agentiile de turism, se vor muta pe Internet sau vor ramine? Vom avea aceleasi companii aeriene sau de transport terestru? Dar ce se va intimpla cu low-costurile?

Dr. Mircea Draghici: In perioada urmatoare cred ca se va calatori preponderent pe distante scurte si mai putin pe distante lungi din ratiuni bugetare. Daca Romania va continua accelerat investitiile in infrastructura (drumuri, aeroporturi, cale ferata) este posibil ca sa fim avantajati de pe urma crizei financiare. A nu se intelege ca o criza financiara inseamna doar efecte negative, ci si efecte pozitive pentru cei care stiu sa o fructifice altfel. O parte din agentiile de turism se vor confrunta cu dificultati majore si vor disparea. Creativitatea si fidelizarea clientilor prin serviciile personalizate vor face diferenta mai mult ca oricind in perioada urmatoare. Nu cred ca mirajul Internetului este raspunsul corect la supravietuirea in perioada de criza. Ma pun in locul unui client care cauta niste oferte pentru a merge undeva si este confuz cind se loveste de “n” oferte in mediul virtual. Ii va fi foarte greu ca sa stie care e cea mai buna. Agentiile nu vor disparea niciodata pentru ca oamenii au nevoie de emotii atunci cind cumpara ceva si Internetul nu poate inlocui emotia “human touch”. Toate companiile aeriene vor fi afectate si cele low-cost in special. In esenta low-cost inseamna volum pentru a inregistra profit. Ori in perioade de criza volumul se subtiaza critic. Cred ca vom asista la multe aliante intre companii low-cost si la renuntarea la multe destinatii neprofitabile.

 

 

Interviu VIP
DR. MIRCEA DRAGHICI

Dr. Mircea Draghici, consultant in turism, vorbeste cu editorul Traian  Badulescu despre turismul romanesc.

Arhiva - 7 Travel Nr. 3, 24 noiembrie 2008