www.7travel-magazine.eu

Editor

ANNE-MARY NECHITA

anne@7travel-magazine.eu

TRAVEL
7
Revista  B2C pentru  
turismul cu familia
Home .Articole diverse.Revista 7 Travel Arhiva.Despre noi.Publicitate.Contact.
© 2017 ANIMACTION HUB S.R.L.// Owner & Web designer: Anne-Mary Nechita/ Mobil: 0722.910.574; anne@7travel-magazine.eu
Arhiva - 7 Travel Nr. 3, 24 noiembrie 2008
Trendy & Exotic
ZBOR CU BALONUL IN LJUBLIJANA:
POVESTE SLOVENA FARA SFIRSIT
de  Cristina Dumitru
Foto: Cristin Dragos Dumitru

Podurile ce unesc malurile riului Ljublijanska sint incarcate cu flori rosii, cladirile au o arhitectura deosebita, monumentele sint bine intretinute, iar atmosfera este vesnic una de sarbatoare. Orasul este cu mult mai frumos decit apare in paginile de Internet si cu harta in mina il puteti explora foarte usor. Castelul, podurile, pietele si toate celelalte obiective turistice sint bine marcate, iar indicatoare si informatii utile puteti afla la orice pas. Mai mult, de la biroul de informare turistica, aflat exact in centrul orasului, puteti achizitiona si una din excursiile facultative ce se fac in zona.

Pe noi ne-a tentat zborul cu balonul cu aer cald deasupra mlastinilor din jurul Ljublijanei. Vorbind de balon, se cuvine sa facem putina istorie, mai ales ca nu multi stiu ca primul a fost ridicat de fratii Joseph si Jacques Montgolfier, in 4 iunie 1783, in localitatea Annonay din Franta. Posesori ai unei fabrici de hirtie, acestia observasera ca fumul si gazele generate de foc au capacitatea de a umfla si ridica in aer un balon de hirtie. Dupa aceasta demonstratie de succes, fratii Montgolfier au ajuns la Paris, unde au construit un balon mai mare, pe care l-au lansat in 19 septembrie 1783, la Versailles, avind in nacela si pasageri: o oaie, un cocos si o rata. Zborul a durat aproximativ 8 minute si a avut loc in fata Mariei Antoaneta si a curtii imperiale franceze. La scurta vreme, in 15 octombrie 1783, a avut loc si primul zbor cu oameni al balonului cu aer cald. De atunci si pina astazi imaginatia tuturor este impresionata de aceste masinarii de zbor, care, desi modernizate, pastreaza savoarea unor vremuri demult apuse.  

Sint totusi destul de putine locuri unde se poate incerca acest gen de excursii. Asadar, daca aveti ocazia sa zburati cu balonul, nu o ratati! Veti trai o experienta de neuitat, ca si cum v-ati fi intors in timp peste 200 de ani!!!

 

Sigur ca, pentru o asemenea excursie trebuie facute rezervari, cu cel putin o zi inainte: locurile sint limitate, iar plecarea se face dis-de-dimineata. Costul unui zbor cu balonul cu aer cald, in Ljubljana, este de 80.00 euro de persoana, fiind incluse: un pahar pentru sampanie de persoana (il primiti frumos ambalat chiar la inscrierea in excursie si il puteti pastra ca suvenir dintr-o calatorie fantastica), transportul pina la locul de decolare al balonului si, desigur, zborul cu balonul, care dureaza aproximativ o ora si jumatate. La final va avea loc si o ceremonie de incheiere a calatoriei (o alta minunata surpriza).

 

Zburind pentru prima data cu balonul cu aer cald, imaginea care imi venea in minte si care descria cel mai bine ceea ce urma sa se intimple, era coperta unei carti cartonate, primita din partea mamei cind eram in scoala generala: Jules Verne, "Cinci saptamini in balon".

 

Dar iata ca dimineata mult asteptata soseste fara sa prindem de veste, si ne trezim in masina de teren a organizatorilor, in drum spre zona de unde urma sa decolam, undeva in afara Ljublijanei. Este ceata asa ca stam cu totii la un ceai cald si o cafea pina se mai insenineaza. Cum iese soarele pornim. Si, dupa ce gasim un loc intins si nivelat, toata incarcatura din masini este descarcata. Apoi incepem sa intindem baloanele, pentru a fi apoi umflate cu aer cald. Traim momentul cu incetinitorul, nacela din rachita impletita, baloanele colorate si toate celelalte accesorii ne par desprinse din povesti sau filme romantice. Aproape ca uitam ca peste ceva vreme o sa fim in aer. La pregatiri participam cu totii: unii tin intinsa marginea balonului, altii desfac sforile si ceilalti tin ventilatoarele uriase care imping aerul cald catre interior. Bineinteles, toata lumea face fotografii ca sa demonstreze celor de acasa cum si ce. Zburam in tandem, cu doua baloane:  unul alb, celalalt rosu. Urcam cu pilotul si alti patru pasageri in cel alb si incepem aventura. In febra pregatirilor, desprinderea de sol aproape ca trece neobservata. Zborul este lin, iar pilotul elibereaza din cind in cind flacarile din uriasele rezervoare de deasupra capetelor noastre. Apropo, un sfat: nu luati haine prea groase pe voi! Caldura emanata de limbile de foc va v-a face, cu siguranta, sa regretati acest lucru.

 

Urcam incet trecind, unul dupa altul, prin straturile de ceata si nori. In jur totul e alb si laptos. Dar starea de bine si fericirea nu ne dureaza prea mult. Apoi iesim brusc din nori si ne trezim in lumina puternica a soarelui. In departare zarim virfurile muntilor, iar sub noi, pe norii din care tocmai iesisem, umbrele celor doua baloane, inconjurate de un imens si rotund curcubeu. Peisajul ne taie respiratia. Este sublim si ametitor. Iar linistea ce invaluie totul ne impresioneaza. Nu se aude nimic in jur, doar vocile noastre. Sigur ca nu depasim inaltimea maxima ce poate fi atinsa, 1500 m, dar la minima...ei bine, pilotul nostru era amator de senzatii tari. Asa ca am inceput la un moment dat sa coborim, am strabatut din nou straturile de nori si tot coborind, ne-am trezit aproape de lanurile de porumb. De fapt eram atit de aproape, incit unul dintre noi a si reusit sa culeaga un stiulete de porumb. Apoi am inceput din nou sa urcam, la intrecere cu ceilalti, din balonul rosu. Vedem iar crestele muntilor si, undeva, in departare, mai zarim un balon, albastru de data aceasta. Nu ratam ocazia, si facem o multime de fotografii. Probabil si ceilalti la fel. Dupa o ora si jumatate de zbor, de strabatut nori si fuioare de ceata, in fine aterizam. Dar sa nu va imaginati ca pilotii au lasat ca acest moment sa treaca fara peripetii. Au culcat cosul balonului, astfel ca am avut o aterizare destul de ciudata, pe burta unii, altii culcat. Claie peste gramada.

Ajutam la stringerea celor doua baloane uriase, alaturi de piloti, organizatori si ceilalti turisti si sintem suiti, apoi, in masini pentru a porni catre Ljubljana. Dar nu sintem lasati la hotel, dupa cum ne asteptam. Intr-una din pietele orasului masinile se opresc, noi coborim si, in fata noastra, surpriza: covorul rosu, paharele si sticlele de sampanie. Avea loc ceremonia de incheiere a excursiei si innobilarea turistilor participanti cu rangul de  “Baron de Slovenia". Primim si noi un pahar cu sampanie, apoi sintem invitati sa ingenunchem pe covor, si rostim cu totii juramintul prin care ne angajam sa cinstim si sa onoram aventurierii care au zburat inaintea noastra cu balonul; ne angajam sa respectam si sa iubim cerul si pamintul intre care am plutit o scurta vreme. Dincolo de partea amuzanta, ceremonia este straveche, datind din vremea reginei Maria Antoaneta.

 

Sigur ca primim si documentele oficiale ce atesta proaspata noastra ridicare la rangul de baron, respectindu-se astfel traditia conform careia, de sute de ani, se ridica la rangul de baron orice persoana ce avea curajul de a zbura cu balonul, intre cer si pamint.

 

Daca va intereseaza o asemenea aventura, Slovenia este locul ideal. Este locul in care va veti intoarce in timp si veti fi voi insiva personaje intr-o poveste fara de sfirsit.

Informatii utile

TIC Ljubljana

(Centrul de Informare Turistica):

Adamic-Lundrovo nabrezje 2, Ljubljana
Tel: 00386 (0)1 306 12 15
Fax: 00386 (0)1 306 12 04
tic@visitljubljana.si
www.visitljubljana.si

 

© Cristin Dumitru
© Cristin Dumitru