www.7travel-magazine.eu

Editor

ANNE-MARY NECHITA

anne@7travel-magazine.eu

TRAVEL
7
Revista  B2C pentru  
turismul cu familia
Home .Articole diverse.Revista 7 Travel Arhiva.Despre noi.Publicitate.Contact.
© 2017 ANIMACTION HUB S.R.L.// Owner & Web designer: Anne-Mary Nechita/ Mobil: 0722.910.574; anne@7travel-magazine.eu
Arhiva - 7 Travel Nr. 6, 24 februarie 2009
Ghid Gourmet
Ungaria

de Cristina Dumitru;  foto: Cristin Dragos Dumitru

Arta culinara maghiara, a carei influenta poate fi observata si in preparatele traditionale transilvanene, poate fi experimentata mai bine in gatitul ca la mama acasa decit in restaurante. Sigur ca una nu o exclude pe cealalta, dar prima valorifica in mod mai eficient ingredientele traditionale - carnea grasa de porc, slanina afumata si bine condimentata cu piper si boia ori carnea de gisca indopata si pestele. Se folosesc pe scara larga si sosurile/ rintasurile, de cele mai multe ori grase si ingrosate cu faina si smintina.

In meniurile maghiare intilnim, ca pieces de resistences, supe de legume, salate si sarmale (insotite de cantitati generoase de smintina), cirnati Debreceni (cu muraturi asortate si vin fiert aromat) si gulas, devenit de mult timp mincare  icon, simbol absolut al bucatariei maghiare traditionale. Pentru cei care nu au incercat inca gulasul, si traiesc cu senzatia ca e vorba de vreo tocanita, ca cea care se vinde la noi in conserve, avem o veste buna: gulasul este mai degraba o supa ingrosata, fiind preparat din carne de vita, ardei si cartofi, si condimentat cu ceapa, usturoi, piper, servit cu oregano, patrunjel si smintina. Daca aveti ocazia, incercati sa gustati gulas pregatit in caldare, la foc de lemne in aer liber. Are un gust extraordinar si face toti banii! 

Un alt simbol al bucatariei maghiare este paprika,  ardei rosu, uscat si iute. Il veti intilni atirnat in siraguri pe unde va veti astepta mai putin, fiind condimentul folosit ca baza in majoritatea mincarurilor maghiare, si  un suvenir util atit pentru dumneavoastra, cit si pentru prieteni. Cel mai bine ar fi sa-l cunoasteti  insa in mincare:  are o aroma speciala si un aspect mai mult decit imbietor, dind o savoare aparte  papricasului, o tocanita din carne si cartofi, cu sos de ardei, ingrosat cu smintina.

Pe locul doi in topul preferintelor maghiarilor se afla ceapa. Celebru pentru recoltele sale de ceapa este orasul Mako, supa preparata din aceasta leguma purtindu-i numele. In numeroase meniuri veti intilni supa de ceapa a la Mako, servita alaturi de brinza afumata si crutoane, ceapa fiind folosita dupa ce a fost prajita in untura de porc. Se pare ca prin acest procedeu se elimina uleiurile volatile ce dau atita savoare mincarurilor unguresti.

Se spune ca popularitatea carnii de porc, a slaninei si unturii folosite in diverse combinatii de catre bucatarii maghiari isi are originea in vremea invaziilor turcilor; cind acestia rechizitionau toate animalele, mai putin porcii. Insa la orice masa festiva carnea de gisca este la loc de mare cinste. Servita alaturi de diverse garnituri, va va incinta simturile prin gustul extraordinar, mirosul imbietor si culoarea crustei crocante pe care bucatari priceputi au realizat diverse modele inainte de a o prepara la cuptor.

Maghiarii sint priceputi si la dulciuri, mai ales dulciuri de casa, strudelele cu visine, salata de fructe, clatitele cu ciocolata, pastele cu brinza, smintina si stafide sau celebrul tort de casa Dobos regasindu-se in meniurile tuturor restaurantelor care se respecta.

Ungaria sta excelent si la capitolul bauturi. Orice masa incepe cu "Unicum", o bautura spirtoasa, care poate fi considerata aperitiv, ceea ce da specificul acestei bauturi si, desigur, numele fiind o combinatie deosebita de plante aromate. Mult mai cunoscut este vinul de Tokaji, ce l-a incintat pe regele Frantei, Ludovic al XIV-lea si l-a facut sa-l numeasca : "Vinum Regum, Rex Vinorum" - " Vin al Regilor, Rege al Vinurilor". El provine din partea de nord-est a tarii, de la confluenta riurilor Tisa si Bodrog, unde se produc numai vinuri albe, cele mai cunoscute vinuri Tokaji fiind cele dulci si demidulci, dar cunoscatorii le vor aprecia si pe cele seci. De acest vin sint legate numeroase legende. Etimologic, numele zonei ar insemna " padurea de peste riu", printul Arpad fiind cel care a descoperit regiunea. Hoardele de turci si mongoli ce au navalit aici au distrus si viile, refacerea plantatiilor de vita-de-vie fiind realizata abia in sec. al XIV-lea de catre preotul Paulin. Felul in care se obtine vinul Tokaji este tot de legenda: calugarul ce se ocupa de culesul viilor a trebuit sa amine aceasta activitate datorita navalirii turcilor si a cules strugurii mult mai tirziu, cind acestia erau deja stafiditi. Metoda s-a pastrat pina astazi, vinul de Tokaji fiind obtinut prin dubla maturare, prin adaugarea de struguri stafiditi peste mustul proaspat.

Incercati sa degustati si chiar sa achizitionati sticle pe care gasiti remarca "4 Puttonyos": se refera la numarul de cosuri cu struguri stafiditi adaugati in must si, deci, la calitatea superioara a vinului. Este singurul vin care trece prin procesul de maturare la sticle pastrate in pozitie verticala, creindu-se astfel mediul de interactiune intre dopul sticlei si mucegaiul negru ce innobileaza vinul. O raritate este vinul Tokaji Essencia, mai mult un nectar decit un vin.

Daca sinteti un gourmand veritabil, nu ezitati sa vizitati regiunea Tokaji: zona viticola prin excelenta pune la dispozitia celor interesati numeroase oferte culinare si varietati de vin. O legenda, pastrata pe aceste meleaguri inca din Evul Mediu, relateaza ca alchimistii incercau sa extraga aurul din vinul de Tokaji, atribuind culoarea extraordinara a acestuia continutului de metal pretios. Daca la propriu aceasta asociere seamana a baliverna, la figurat atribuirea este cit se poate de nimerita. Un pahar de Tokaji este aur curat. Faceti si dumneavoastra o buna figura si... convingeti-va singuri! 

 

Retete maghiare

Gulas:

Ingrediente:

1 lingurita boia iute, 3 cepe, 3 rosii, 1 catel de usturoi, 1 morcov, sare, 500 g cartofi, 1 ceasca smintina,1 lingurita zahar, 3 cesti apa, 300 g carne de porc, 150 g unt, 1 ceasca patrunjel si tarhon, 1 lingurita boia dulce, piper

Preparare:

Se rade morcovul si se piseaza usturoiul; se toaca rosiile; se taie si se prajeste carnea. Se caleste ceapa cu usturoiul, morcovul ras si rosiile. Se adauga carnea si se condimenteaza cu boia dulce si piper; se adauga sarea si zaharul. Intregul amestec se fierbe la foc mic un sfert de ora. Intre timp se curata si se taie cartofii, care apoi se adauga peste restul ingredientelor. Se adauga apa iar dupa ce fierbe se ia de pe foc si se adauga smintina. Se decoreaza cu patrunjel si tarhon.

 

Papricas de pui

 

Ingrediente:

1 pui mare, 1 ceapa, 2 linguri de unt, 1 ou, 1 lingurita faina, boia dulce, sare, verdeata proaspata

Preparare:

Se taie carnea in bucati, care apoi se rumenesc in unt impreuna cu ceapa tocata, timp in care se adauga putina boia de ardei dulce. Se pune faina si se stinge cu apa cit sa fie acoperite toate ingredientele, se adauga sare si se da la cuptor sa fiarba incet. Separat, din faina, 1 ou, 1 lingurita de unt si o lingurita de apa se pregatesc galustile. Din aluatul moale se ia cite o lingura si se fierb galustile astfel formate in apa clocotita cu sare. Cind galustile au crescut si s-au fiert, se scot si se pun in sosul de linga puiul scos de la cuptor. Se mai lasa la clocotit 5 minute si apoi se serveste totul ornat cu verdeata.

© Cristin Dumitru
 Comunitate/Forum  Coltul presei
EN