www.7travel-magazine.eu

Editor

ANNE-MARY NECHITA

anne@7travel-magazine.eu

TRAVEL
7
Revista  B2C pentru  
turismul cu familia
Home .Articole diverse.Revista 7 Travel Arhiva.Despre noi.Publicitate.Contact.
© 2017 ANIMACTION HUB S.R.L.// Owner & Web designer: Anne-Mary Nechita/ Mobil: 0722.910.574; anne@7travel-magazine.eu
Arhiva - 7 Travel Nr. 1, octombrie 2008
Hot spot

Pina la Viena nu mi-am dat niciodata seama de profunzimile proverbului “Daca nu-i cap, vai de picioare”, desi, in conditiile infrastructurii locale merge de minune si viceversa acestuia… Nu de alta, dar dupa citeva zile de tocuri pe intortocheatele si prea cochetele stradute vieneze te vei trezi sigur cu niste migrene puternice care n-or sa-ti dispara decit la multa vreme de la intoarcerea acasa. Asa ca, inainte de orice, impacheteaza pantofii sport! Daca vei fi inspirat sa o faci, Viena iti va oferi nenumarate surprize, incepind cu dealurile impadurite ale Wienerwaldului si continuind cu valea Dunarii, fluviu care divide orasul in doua, delimitind centrul vechi (Altstadt sau Innere Stadt) printr-un canal deviat – Donaukanal.

 

In partea opusa, orasul vechi, dominat de Stephansdom, este inconjurat de multpomenitul Bulevard Ring (Ringstrasse), strajuit de o puzderie de cladiri publice impunatoare. Dincolo de acesta se deschide Centura (Gurtel), o alta importanta artera de trafic, care poate fi parcursa, ca de altfel intreaga Viena, fie per pedes, fie alegind una din mijloacele de transport de care orasul nu duce lipsa. Se intilnesc de toate: de la trenuri (S-bahn), tramvaie, autobuze, microbuze si metrou (U-bahn), pina la motociclete, biciclete si triciclete ori, ceva mai pitorestile trasuri cu cai, fiacre, care pornesc din Stephansplatz (piata care se afla in apropiere de dom), Albertinaplatz si Heldenplatz pentru a ajunge la Hofburg. Sofatul in Viena este, totusi, destul de dificil, tinind cont de faptul ca majoritatea stradutelor au sens unic, parcarile sint destul de scumpe, iar liniile de tramvai rasar pe unde vrei si unde nu vrei. O alta varianta de a vizita orasul ar reprezenta-o taxiul, destul de ieftin dupa standardele vestice, dar cam scumpicel dupa bugetul romanilor (2,5 pornirea). Pentru copii, insa, recomandam trotineta, nu de putine ori folosita in trafic si de parintii vienezi, spre amuzamentul turistilor inca nefamiliarizati cu obiceiurile locale.

Orice varianta ati alege, nu puteti spune ca ati vazut Viena daca n-ati trecut prin Innere Stadt. Citeva motive, asadar citeva „hot spots”, va vom furniza in cele ce urmeaza:

 

1. Stephansdom (Catedrala Sf. stefan - tel: 0043 (01) 515 52 35 20 ; metrou : U1, U3 Stephansplatz ; www.stephanskirche.at;  office@stephansdom.at) este emblema incontestabila a Vienei. Steffl, cum il alinta localnicii, este de fapt o catedrala ce sta in picioare din secolul al XII-lea, desi dupa multele restaurari din structura originala s-a pastrat destul de putin; poate doar Riesentor (Poarta Gigantului) si Heidenturme (Turnurile Paginilor), ambele in stil romanic. Partea dominanta a edificiului il reprezinta insa scheleticul Turn din Sud – Sudturm, inalt de 136,7 m, la care s-a lucrat peste 75 de ani.Cu doar 3 € puteti urca toate cele 343 de trepte care duc pina in virf. De aici panorama asupra Vienei iti taie rasuflarea. Trebuie vazut neaparat si Pummerinul (Turnul din Nord), care adaposteste marele clopot al catedralei, folosit pentru a da semnalul de incepere a Anului Nou in toata Austria. Iar in interior merita vizitate mormintul printului Eugen de Savoia, altarul Wiener Neustadt, amvonul lui Anton Pilgram, sepulcrul imparatului Frederic al III-lea si altarul gotic.

 

2. Magnifica resedinta, Palatul Hofburg (www.hofburg-wien.at), in arhitectura caruia se regasesc stiluri de la gotic la Jugendstil, a fost deseori extins, in diferite faze de expansiune a puterii Habsburgilor. Astazi, complexul include, alaturi de Biblioteca Nationala (Nationalbibliothek - Josefsplatz 1, tel : 0043(01) 534 10 0, www.onb.ac.at, autobuze : 2A si 3A, metrou : U3 Herrengasse), Apartamentele Imperiale, Capela Hofburg (Burgkapelle - Schweizerhof, Districtul 1, Hofburg ; tel: 0043(01) 533 99 27), Trezoreria Imperiala , Muzeul de Etnologie (Museum Fur Volkerkunde - tel: 0043-(01) 534 300 ; www.ethno-museum.ac.at; autobuzul 2 A, tramvaie: D, J, 1, 2), faimoasa scoala Spaniola de Calarie  si Grajdurile Imperiale (Stallburg). In centru se afla Piata Eroilor – Heldenplatz, simbolul identitatii nationale austriece, in mijlocul careia troneaza statuile ecvestre ale arhiducelui Carol (l-a invins pe Napoleon la Aspern, in 1809) si printului Eugen de Savoia (i-a invins pe turci).

A) Deschise publicului, Apartamentele Imperiale (Kaiserappartements – metrou: U1, U3: Stephansplatz, U3: Herrengasse, U2, U3: Volkstheater, autobuz 48A ;  Dr.-Karl-Renner-Ring, tramvaie : D, J, 1, 2, autobuz 57A: Burgring ; tel :0043(01) 533 75 70; intrare - 7,50 €/ adult ) reflecta in mare masura influenta imparatesei Sisi, mai ales primele sase care au devenit muzeu, institutie ce-i poarta numele. Puteti admira aici canapeaua, rochia din noaptea nuntii, paravanul de la plaja, manusile si echipamentele de fitness ale suveranei. Interioarele reflecta in buna masura rococoul, cu lucrari de stuc bogat ornamentate si tapiterii de Bruxelles, candelabre din cristal de Boemia, sobe din portelan si mobila de stil Ludovic al-XV-lea/ Imperial. Interesante sint si salonul, in mijlocul caruia se lafaie  o masa pentru 20 de persoane, Audienzzimmer (camera de audiente a lui Franz Josef) cu pupitrul pe care se primeau petitii, folosit de imparat pina in ceasul mortii sale, respectiv Hoftafel und Tafelkammer (camara cu Fete de Masa si Argintaria Curtii) in care un serviciu de seara pentru 140 de musafiri impresioneaza chiar si pe cel mai simandicos vizitator.

B) Trezoreria Imperiala (Schatzkammer - tel: 0043 (01) 525 240; intrare libera) este una dintre cele mai bine conservate din Europa. Ea detine drept piese de rezistenta - coroana imperiala, un smarald columbian de 2860 de carate si un rubin de 416 carate, respectiv fragmente din crucea lui Isus Hristos si citeva bucati din fata de masa de la Cina cea de Taina.

C) scoala Spaniola de Calarie (Spanische Reitschule - Michaelerplatz 1, tel: 0043(01) 533 90 31 ; www.srs.at) gazduieste numeroase spectacole cu armasari albi lipitani, dar pentru a avea acces ar trebui sa faceti rezervari cu citeva luni in avans. Se mai intimpla sa se faca si anulari de ultima ora, asa ca, daca doriti, intrebati la casa cu doua ore inainte de incepere. Poate aveti noroc.

D) Faceti un popas la Cafe Hofburg (3,5 €/ cafea simpla). Incercati un strudel cu mere ori Sacher Torte si va veti simti... Imparateste!

 

3. Albertina (Albertinaplatz 1, Districtul 1, Innere Stadt, tel: 0043(01) 534 83 555, www.albertina.at, autobus 3 A, metrou U1, U2, U4 Karlsplatz; intrare  - 9€/ adult, 6,50€/ copil ori student ), detine cea mai mare expozitie Durer din lume (145 de desene). Construit in 1768, din ordinul ducelui Albert von Sachsen-Teschen, ginerele Mariei Thereza, muzeul se mindreste cu 50.000 de desene si 1,5 milioane de tiparituri din care 43 de tablouri ale lui Rafael, 70 ale lui Rembrant si 150 ale lui Schiele, lucrari de Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rubens ori Cezanne. Din lipsa de spatiu, expozitiile isi schimba tematica o data la trei luni. Pina in decembrie sint etalate lucrari de Van Gogh si artisti ai anului 1970, iar la inceputul lui 2009 vor reveni in prim plan Gerhard Richter, Rembrant, impresionismul si expresionismul francez abstract.

 

4. Palm House (Casa Palmier) din Burggarten, una dintre cele mai interesante structuri Jugendstil (art nouveau) din lume. Din ’98 ea troneaza in parcul Palatului Imperial Schloss Schonbrunn, pe domeniul privat al lui Franz Josef si al imparatesei Sisi, incorporind Schmetterlinghaus (Casa Fluturilor- tel: 0043(01) 533 85 70, www.schmetterlinghaus.at, tramvai: D, J, 1, 2, 62, 65, metrou: U1, U2, U4 Karlsplatz ; intrare – 3, 30 €/ adult ), o sera-muzeu cu sute de specii de fluturi tropicali vii (temperatura de 27 °C) si peisaj tropical completat de o cascada, un bazin micut si citeva poduri, respectiv un restaurant intim, decorat din abundenta cu plante exotice, care combina eficient sofisticarea unui cafe bar cu relaxanta atmosfera de braserie. Daca va aflati in zona, incercati superbele prajituri Panna Cotta sau proaspetele tarte cu fructe expuse apetisant in vitrina din fata barului si relaxati-va cu un cocktail pe sezlongurile de pe teresa deschisa publicului larg atunci cind  vremea o permite. Daca ajungeti pe acolo in noiembrie ori decembrie, testati, placinta casei cu brinza de capra si curmale, tonul marinat cu sos dulce-acrisor, ginger si fructul pasiunii ori pieptul de gisca cu taitei de cartofi. Incalzesc bine stomacul, si merg de minune cu un apfeljuice ori cu un spritz.

 

5. Muzeul de stiinte Naturale (Naturhistorisches Museum - Innere Stadt, tramvai D, J, 1,2 ; metrouU2, U3 Volkstheater www.nhm-wien.ac.at   Intrare 10€/ adult ), este completarea stiintifica a Kunsthistorisches Museum (Muzeul de Istorie a Artei). Alaturi de faimoase expozitii de minerale, meteoriti si animale fosile, 2101 de diamante, 761 de pietre pretioase  si specimene din specii rare ori pe cale de disparitie dau unicitate muzeului. Pentru amatorii de senzational: in colectia de pietre pretioase se afla smaraldul columbian daruit de Montezuma conquistadorului spaniol Hernan Cortes, precum si gemele prezentate de Maria Thereza lui Franz Stephan; iar la sectiunea de zoologie-antropologie se gasesc deja disparutele specimene de Moa, Dodo asi rarul dragon Komodo. Muzeul dispune si de un colt al copiilor, respectiv o camera cu proiectii 3-D ale microorganismelor.

 

6. Museums Quartier (MQ) (Innere Stadt, tramvai 49 ; metrou U2 Museumsquartier, U2, U3 Volkstheater, autobuz 2A, 48A) reprezinta unul dintre cele mai mari 10 centre culturale din lume si gazduieste, intr-o combinatie de baroc si post modernism, Muzeul Leopold (intrare – 9 €/ adult; 5,50 €/ copil sau student) – cu numeroase lucrari de Shiele, Klimt, Kokoschka-;  Kunsthalle (intrare – 6,50 €/ adult pentru Hall; 1, 5 €/ adult pentru Hall 2) – cu restaurante, cafenele si baruri ce completeaza savoarea boema a complexului; MUMOK (Muzeul de Arta Moderna al Fundatiei Ludwig Viena- intrare – 8 €/ adult); TanzQuartier, un centru de dans cu un design de inalta tinuta; Centrului de Arhitectura al Vienei (Architektur Zentrum Wien – intrare – 6,50 €/ adult); numeroase studiouri de productie new-media, studiouri pentru artisti rezidenti, structuri artistice concepute pentru copii; festivalul de film Vienala, festivalul ImPulsTanz  si alte manifestari prestigioase. Mottoul MQ este, de altfel, “Sa vezi si sa fii vazut”, si mai presus de toate sa te simti excelent”. De aceea la Musiktank poti asculta o vasta selectie de muzica populara austriaca sau poti cerceta catalogul in cautarea unor pop-staruri faimoase precum Georg Danzer sau Falco. Nu ratati,  insa, impresionanta colectie de arta Egon Schielle (1890-1918), expusa in trei din camerele asezamintului fondat de doctorul oftalmolog Rudolf Leopold. Schielle a studiat la Academia de Arte Frumoase (Akademie de Bildenden Kunste) intre 1906 si 1909, picturile sale magnifice, in care suprafata ornamentala se imbina cu un stil expresiv fundamentat de coloristica vie, fiind influentate pregnant de maniera de lucru a prietenului sau Gustav Klimt  (1862-1918). Interesul sau deosebit pentru minori si materialele pornografice pe care le-a realizat la inceputul carierei l-au tinut pentru o scurta perioada chiar la inchisoare.  Dupa reintoarcerea din armata, la terminarea primului razboi mondial, lucrarile sale au intrat in perioada matura, ororile razboiului si existentialismul fiind preocupari prioritare. Din aceasta etapa, celebre sint autoportretele sale, respectiv tabloul “Moartea si Fecioara” (1915-1916) pe care le puteti studia in tihna la Muzeul Leopold. Desigur, acesta detine alte 200 de lucrari de pictura, grafica si acuarela ale unor artisti austrieci expresionisti – Oskar Kokoschka (1886-1980), Richard Gerstl (1883-1908), Albin Egger-Lienz (1868-1926), Herbert Boeckl, Alfred Kubin, Ferdinand Georg Waldmuller si  Friedrich Gauermann. Cel mai important dintre toti, Gustav Klimt (care si-a pus amprenta si asupra unor cladiri din Bucuresti, lucrate alaturi de fratele sau Ernst Klimt), detine chiar o camera a sa in care sint expuse fotografii originale, scrisori si schite din jurul anilor 1900.  (O informatie pentru fani - lucrarile sale pot fi  admirate si la Muzeul de Arte Aplicate (Museum fur angewandte Kunst - MAK), in timp ce faimosul sau Sarut  (1908) este expus la palatul Belvedere). Intr-o expozitie separata Muzeul Leopold reuneste si piese de mobilier, respectiv obiecte de decor semnate Otto Wagner, Adolf Loos, Josef Hoffmann si  Kolo Moser. Arta contemporana este expusa si la Kunsthall (www.kunsthallewien.at), intre Muzeul Leopold si MUMOK, productii foto, video, instalatii si new media tinind capetele de afis. Dupa experientele anterioare s-ar putea ca MUMOKul (www.mumok.at) sa va displaca, daca nu sinteti amator de bizar. Si asta pentru ca, dincolo de fatada eleganta de bazalt gri, si de lucrari ale unor celebrii Picasso, Klee, Magritte, Ernst si Giacometti, in subsol sint adapostite, intr-un spatiu slab luminat, lucrari specifice animismului – sacrificiu animal, canvasuri insingerate, auto-mutilare, nu chiar usor de digerat. Totusi, nu evitati colectiile de pop art Andy Warhol, Claes Oldenburg, Jasper Johns si Robert Rauschenberg, pentru ca sigur o sa va captiveze. La rindul lor curentele Fluxus si Nouveau Realisme sint reprezentate de creatii Daniel Spoerri, Nam June Paik, Yoko Ono, George Brecht si Marcel Duchamp, iar in salonul din cupola este prezentata istoria artei de la Kupka la Candinsky si de la Mondrian la Moore. La nord de MUMOK se afla Architekturzentrum Wien (AzW - Centrul Arhitectural al Vienei) care de la inaugurarea sa, din 1993, gazduieste in cele trei saloane ale sale expozitii temporare, o librarie si  cafe Una.  in plus, AzW  (www.azw.at) serveste drept centru de informare, cunoastere si cercetare.

 

7. Belvedere (Prinz Eugen-Str. 27 , 1030 Viena; Tel:  + 43 (01) 79 557 0; info@belvedere.at;  www.belvedere.at; intrare combinata – 7,50 €/ adult ) este un palat baroc inaltat ca resedinta de vara a printului Eugen de Savoia, si denumit ca atare de imparateasa Maria Tereza, care l-a cumparat in 1752. Format din doua corpuri de cladire: Oberes Belvedere & Osterreichische Galerie (Belvedere de Sus & Galeria Austriaca – intrare – 6€/ adult), unde puteti admira celebrul Sarut al lui Klimt; si Unteres Belvedere (Belvedere de Jos – intrare – 6 6€/ adult) edificiul reprezinta la ora actuala cel mai important monument de arta baroca din lume. Intre anii 1714-1716 a fost realizat Belvedere de Jos, dupa proiectul arhitectului Johann Lucas von Hildebrandt, asistat de sculptorul italian Giovanni Stanetti. Salonul sau de marmura – Marmosaal -  este un omagiu adus printului de Savoia, acesta fiind reprezentat drept Apollo, protector al muzelor,  in pictura murala monumentala realizata de Martino Altomonte (1659-1745). Belvedere de Jos incorporeaza Oranjeria si Prunkstall (Grajdurile Palatului), fiind inaugurat ca muzeu de arta in 1900. Folosite initial ca adapost pentru caii printului, grajdurile au fost transformate de arhitectii Kuhn si Malvezzi, astazi servind drept galerie ce gazduieste peste 150 de obiecte de arta medievala sacra. Belvedere de Sus a fost construit intre 1721-1722 pentru a spori pompa curtii princiare. Dovada o dau atit impunatoarea sala terrena (holul de la intrare), impresionanta scara de marmura, Salonul de marmura – Marmosaal-, camerele decorate cu stucco si fresce realizate de Carlo Carlone (1686-1775), capela cu altarul de Francesco Solimena (1657-1747), cit si gradinile in stil francez amenajate de Dominique Girard, elev al gradinarului de la Versailles, Andre Le Notre. Cel de-al doilea razboi mondial a produs pagube importante palatului, procesul de restaurare continuind si astazi. Printre cele mai interesante colectii permanente de la Belvedere se numara „Capodopere al Artei Medievale”, gazduita de aripa de vest a palatului Belvedere de Sus,”Trezoreria Medievala”, adapostita de Grajdurile Palatului si „Colectia Baroca” (lucrari de Franz Anton Maulbertsch, Martino Altomonte, Daniel Gran, Paul Troger, Georg Raphael Donner si Franz Xavier Messerschmidt), amplasata in aripa estica a palatului Belvedere de Sus.

Citeva dintre expozitiile gazduite de Belvedere in programul 2009/2010: „Camerele vieneze model” – 23 septembrie 2009 – 24 ianuarie 2010 (Oranjerie, Belvedere de Jos), „Franz West: Gradina Deliciilor Pamintene” -  2 septembrie – 2 noiembrie 2009 (gradina, Belvedere de Jos) „Capodopere in Atentie. Franz Anton Maulbertsch” – 7 octombrie 2009 – 17 ianuarie 2010 (Belvedere de Sus), „In pericol – Conservat – Prezentat” Basoreliefurile Patimii lui Hristos de la Catedrala Sf. Stefan din Viena – 11 noiembrie 2009 – 7 februarie 2010 (Grajdurile Palatului, Belvedere de Jos) si altele.

 

8. Restaurantul Hansen im Borsengebaude (1., Wipplingerstrasse 34; Tel: 00430532 05 42; Fax 00430532 05 42-10 ; Tram D, 1, 2: Borse ; www.hansen.co.at) este senzatia Bursei, combinind atmosfera mediteraneeana cu esente indiene si sud-asiatice. Aici florile se armonizeaza perfect cu articolele de gradinarit sau picnic, iar elementele exotice sint evidentiate ingenios de busturile si statuetele orientale expuse cu generozitate. Recomandam gurmanzilor creatiile greu de egalat ale bucatarului sef Peter Althaus: Klare Wildsuppe, Gelbe Rubenschaumsuppe, Rindercarpaccio, Gegrillte Kalbsleberscheiben ori Osterreichische Rohmilchkase. Lunea se organizeaza atelier de gatit, iar menul de baza este schimbat samptaminal.

 

9. Naschmarkt –(Karlsplatz, deschisa luni – simbata intre orele 9:00 - 18:00), este principala piata de zarzavaturi si fructe a orasului si unul din putinele locuri unde se poate observa caracterul multicultural al Vienei. Faceti un scurt popas la magazinul fabricii de otet Gegenbauer, si veti descoperi o parte din savoarea Vienei. Intilniti in piata arabi, turci, chinezi, sirbi, si nu mica o sa va fie mirarea cind veti fi apelat in romaneste. Naschmarkt se continua simbata catre vest cu celebrul flea market (talcioc), linga statia de metrou Kettenbruckengasse existind doua importante cladiri Seccession de Otto Wagner – la Linke Wienzeile 38 si 40.

 

10. Wiener Kochsalon Studio & Restaurant Christian Wrenkh  (Bauernmarkt 10; Tel: (+43/1) 533 15 26, www.wrenkh.at , www.kochsalon.at; info@wiener-kochsalon.at) ofera o experienta pe care n-ar trebui sa o ratati: aceea de a va pregati singur mincarea in cadrul faimosului Salon de Gatit (Koch Salon). Este vorba de fapt de un atelier de gatit unde, intr-o atmosfera relaxata, la un paharel de spritz ori sampanie, puteti avea o dupa-amiaza mai mult decit agreabila. Desi restaurantul este preponderent vegetarian, se consuma peste, fructe de mare si carne dupa preferinte. Costul unui curs de 2 ½ ore este de 48 €.

 

11. Secession (U1, U2, U4 Karlsplatz,  www.secession.at – 5,50 €/ adult, 3 €/ copil sau student) este o cladire destul de indrazneata chiar si dupa standardele moderne, cu o cupola din frunze de laur aurite si o fatada art deco acoperita de mastile a trei gorgone. Creata si construita de Joseph Maria Olbricht, un student al lui Otto Wagner, pentru a servi ca sediu al unei asociatii artistice din care si el facea parte (alaturi de Gustav Klimt, Josef Hoffman, Kolo Moser si alti 19 artisti), Secession proclama inca de deasupra intrarii mantra miscarii omonime: Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit (Fiecarei epoci arta sa, fiecarei arte libertatea sa). Sigur ca invidiosii au comparat-o la inceput cu o „varza aurita“, dar constructia si-a cistigat in timp suficienta reputatie incit sa devina locul ideal de expunere pentru  lucrari de arta contemporana, iar din 1902 sa adaposteasca si celebra Friza a lui Beethoven, realizata de Gustav Klimt in semn de omagiu adus marelui compozitor.

 

12. Magazinul de cristaluri J & L Lobmeyr (tel: 0043(01) 512 05 08, www.lobmeyr.at,  metrou : U1, U3 Stephansplatz) de pe Karntner Strasse nr. 26, colt cu Ringul. Firma este in piata din secolul al XIX-lea, cind furniza exclusiv pentru Curtea Imperiala, candelabrele de la Schonbrunn fiind produse aici. De-a lungul timpului la Lobmeyr au lucrat designeri celebri precum Theophil Hansen, Josef Hoffmann si Adolf Loos, deja clasici la capitolul cristaluri si candelabre realizate manual. Exponate pretioase Lobmeyr pot fi vazute si la MAK (Museum fur Angewandte Kunst  - Muzeul de Arte Aplicate) ori in colectia MoMA din New York.

 

13. La restaurantul HUTH (Schellinggasse 5, Tel:00430-5135644; info@zum-huth.at; www.zum-huth.at) nu numai mincarea, dar si atmosfera aminteste de o masa ca la mama acasa. Serviciul este impecabil, chelnerilor nelipsindu-le surisul prietenesc de pe fata, designul localului o combinatie de clasic si modern, iar meniul extrem de variat. Preturile sint de asemenea accesibile, un aperitiv ajungind la maximum 9,50 €, o supa la 3,50 €, iar un fel principal in jur de 19 €. Daca ajungeti la Huth, nu ocoliti snitelul vienez din carne de vitel cu salata de mere, specialitatea casei cordon bleu din vitel a la Huth ori prajitura cu sos de ciocolata si sofran.

 

14. Opera de Stat (Staatsoper – Districtul 1, Innere Stadt, tel: 0043 (01) 514 44 2250; tramvaie: D, J, 1, 2, 62, 65; metrou U1, U2, U4 Karlsplatz, intrare – 4,50 €/ adult), conceputa in stil renascentist italian, dispune de o fatada impunatoare, cu o logia eleganta sub care pot ajunge trasurile. Inaugurata in mai 1869 cu Don Giovanni a lui Mozart, opera a avut de-a lungul timpului dirijori celebri precum Gustav Mahler, Richard Strauss, Herbert von Karajan si Claudio Abbado. Serios afectata in timpul celui de-al doilea razboi mondial, si restaurata temeinic timp de 10 ani, opera detine un remarcabil muzeu cu fotografii si articole ilustrind cei 50 de ani de istorie tumultoasa, respectiv triumfurile lui Mahler ori von Karajan.

7Travel Nr1 Hot spot Viena Austria 2.
VIENA

de  Anne-Mary Nechita

Material realizat cu sprijinul si amabilitatea Ambasadei Austriei din Bucuresti si Austrian Airlines

7Travel Nr1 Hot spot Viena Austria 2.

1 2

1 2

Capitala a somptuoaselor valsuri, dar si a multicolorelor Love Parades, Viena devine pe zi ce trece o destinatie tot mai “fierbinte”. Dincolo de arta si o arhitectura urbana (muzee, palate, hoteluri, cafenele, restaurante, buticuri de lux si gradini impunatoare) - care i-ar face invidiosi si pe cei mai circotasi dintre vizitatori, invita si seduce printr-un joie de vivre greu de egalat.

 

Intre doua pahare de sampanie sau dupa o savuroasa ceasca de cafea, la Viena poti incerca orice: de la clubbing la shopping, de la ciclism la dans contemporan, de la admirat peisajul din balon la o expozitie de pictura bizara. Este locul ideal in care poti imbina utilul cu placutul si, in plus, sa fii in tendinte.